Siirry pääsisältöön

Kopplingen mellan kaffe och cigaretter

Tips för kaffepausen när du har slutat röka.

  • Halvera mängden kaffe du dricker, eftersom det ger samma effekt
  • Gör om din kafferutin så att den inte ger dig lust att röka
  • Ersätt cigaretten med ett mellanmål, ett spel eller genom att dricka kaffet medan du tar en promenad

Sambandet mellan kaffe och cigaretter är välkänt från otaliga filmer och i vardagen, där kaffe och en cigarett ofta hänger samman. Det finns en anledning till att de två ofta avnjuts tillsammans. Låt oss se på fakta för att bättre förstå varför koffein och nikotin är så nära förknippade med varandra.

1. Både kaffe och rökning stimulerar

Både koffein och nikotin är kemikalier som påverkar din hjärna genom att skärpa din koncentrationsförmåga och stimulera kroppen fysiologiskt. Båda delarna kan höja blodtrycket och få dig att känna dig på hugget. Dessutom har de flera gemensamma biverkningar, som sömnlöshet och snabbare puls.

2. Man blir beroende av både kaffe och rökning

Beroende definieras som ett beteende som ger en känsla av belöning men har skadliga effekter. Beroenden ger abstinens som leder till sug och att man blir lättirriterad.

3. Nikotin bryter ner koffein

Nikotin gör att koffein kommer ut ur kroppen dubbelt så snabbt. Det beror på att nikotin påverkar kroppens förmåga att ta upp och använda koffein. Därför måste en rökare dricka mer kaffe för att få samma effekt av det som en icke-rökare. Dessutom betyder det att samma mängd koffein gör att du mår sämre när du slutar röka.

4. Stimulerande ämnen gör dig trött

Koffein kan göra det svårare att sova. Om man hela tiden dricker mycket kaffe kan det leda till nervositet, sömnlöshet, uttorkning, irriterad mage och trötthet. När nikotinet kommer ut i kroppen stiger blodsockret och ger dig mer energi, som snabbt försvinner igen. Båda delarna betyder att du snart vill få i dig mer av ämnet - i många fall bara en liten stund efter att du har fått stimulansen.

Slutsats

Kom ihåg att anpassa hur och när du dricker kaffe när du slutar röka. Börja med att halvera mängden kaffe du dricker, eftersom det ger samma effekt när du inte röker. Dessutom är det viktigt att du gör om din kafferutin så att den inte ger dig lust att röka. Det kan du göra genom att ersätta cigaretten med ett mellanmål, ett spel eller genom att dricka kaffet medan du tar en promenad.