Siirry pääsisältöön

Sluta röka FAQ Hur och varför du skall sluta röka

 • Hur kan man sluta röka?

  Undrar du hur man kan sluta röka? Det finns miljontals människor som lyckas sluta röka varje år och här på Nicotinell vet vi att du kan bli en av dem.

  Vi förstår att varje rökavvänjningsresa är annorlunda, men det finns några enkla sätt att hitta din motivation.

  1. Datum.

  När du bestämt dig för att du vill sluta röka är det bra att bestämma ett datum för när du ska fimpa för gott.

  2. Rensa

  Ta bort allt som har med rökningen att göra från hemmet, bilen, arbetsplatsen eller uteplatsen. Se till att allt tobak är borta och gör dig av med askkoppar och annat som förknippas med rökningen.

  3. Metod

  Bestäm hur du ska sluta röka – det är inte alla som klarar av att sluta röka tvärt. Fundera på hur du vill avsluta missbruket och ta emot hjälp. Kanske kan du sluta röka med någon du känner så att ni kan stötta varandra på resan att bli fria.

  4. Berätta

  Berätta för din familj, dina vänner och kollegor på jobbet att du vill och ska sluta röka. Det kan sporra dig lite extra och det kan också leda till att de har mer förståelse för att ditt humör och tålamod kan vara lite sämre under de första veckorna.

  5. Lista

  Gör en lista med fördelarna att sluta röka. Denna lista kan vara bra att ta fram när det kommer kämpiga dagar.

  6. Hjälpmedel

  Abstinensbesvär kan påverka både humör, energin och ge dig fysiska besvär såsom huvudvärk. Receptfria nikotinhjälpmedel kan lindra besvären och studier har visat att hjälpmedel som plåster, tuggummi och sugtabletter kan fördubbla dina chanser att lyckas sluta.

  7. Vanor

  Det är viktigt att bryta vanor och mönster – speciellt när röksuget kommer. Brukar du ta en cigarett efter maten så ersätt det med att ta ett glas vatten, äta en frukt, lyssna på musik eller ta en promenad. Se till att hitta nya vanor som passar för dig – och som får din hjärna att tänka mindre på cigaretter.

  8. Motion

  Det är nyttigt att röra på sig och att träna – och röksuget minskar om du håller dig aktiv. Vare sig det är en joggingtur, en promenad med hunden, att ta cykeln till jobbet eller att du börjar med en ny aktivitet så hjälper det. Och som bonus bränner du kalorier och minskar risken till att gå upp i vikt.

  9. Undvik

  Alkohol och kaffe är triggers för många rökare. Ett bra tips är därför att undvika eller begränsa alkohol och fester den första tiden. Förknippar du kaffe med en cigarett så prova att byta till te under ett par veckor för att bromsa röksuget.

  10. Försök igen

  Om du skulle få ett återfall, se det inte som ett misslyckande. Det är många som inte lyckas första gången, men tänk istället att varje försök är positivt för din hälsa. Använd istället erfarenheterna och insikterna som en möjlighet att lyckas nästa gång.

 • Varför inte sluta röka helt plötsligt?

  Funderar du på att välja att sluta röka direkt? Nicotinell rekommenderar att du funderar noga på hur du vill gå tillväga.

  Nikotin från cigaretter är så beroendeframkallande att människor ofta underskattar hur svårt det är att stå emot röksuget enbart med hjälp av viljestyrka. Nikotinersättningsprodukterna tillför en kontrollerad mängd nikotin till din kropp för att lindra ditt fysiska sug och göra det möjligt för dig att fokusera på de mentala aspekterna av att sluta röka. Om du använder nikotinersättningsprodukter enligt anvisningarna fördubblas dina chanser att sluta.*

  *Fördubblar dina chanser att sluta jämfört med placebo. Använd enligt anvisningarna. Beteendeinriktat stödprogram ökar chanserna att lyckas. Många människor behöver flera försök för att sluta röka. Produkterna är en del av ett 8-12 veckors program.

 • Varför ska jag använda nikotinersättningsmedel?

  Nikotinersättning är en alternativ metod för att inta nikotin, i stället för tobaksrökning.

  Nikotinersättningsprodukter innehåller inte några av de cancerframkallande ämnen som finns i cigaretter. Nikotinersättningsbehandlingen är utformad för att hjälpa dig att sluta röka. De hjälper dig att avvänja dig från nikotin tills du inte behöver det längre.

 • Vad är nikotinabstinens?

  Under de första veckorna efter en plötslig sänkning eller ett totalt stopp av nikotinintag, kommer ett antal symtom som kallas nikotinabstinens.

  När du är nikotinberoende frigör rökning signalsubstanser i hjärnan, varav en är dopamin. Det är dopamin som ger dig den avslappnade och nöjda känslan när du tänder en cigarett. När du slutar vara nikotinberoende kan du känna av abstinensbesvär. Det kan vara tufft, men du ska veta att det är din kropps sätt att återgå till ett hälsosamt sätt att fungera. Håll ut. Kämpa på. Det blir bättre ju längre tiden går.

 • Jag har försökt sluta röka flera gånger. Varför kan jag inte sluta röka?

  Om du har försökt sluta röka vid ett flertal tillfällen men hela tiden kommer på dig själv med att gå tillbaka till cigaretterna, kanske du frågar dig själv; varför jag inte kan sluta röka?

  Du kan sluta röka. Du har bara inte lyckats ännu. Försök att lära dig av dina misstag. Fundera över varför du inte lyckas med att sluta röka, så att du kan undvika att hamna i liknande situationer i framtiden. Välj en ny dag för att sluta och försök igen. Den här gången kanske du kan sluta för gott!

 • Hur länge varar nikotinberoendet?

  Nikotinabstinensbesvären kan ofta nå sin kulmen två till tre dagar efter att du har slutat röka, och är sedan borta inom en till tre månader efter att du slutat.

  Symtomen kan variera mellan olika personer. Det viktigaste är att komma ihåg att cigaretter aldrig är lösningen. När det som en gång gav dig lust att sträcka dig efter cigaretterna inte längre påverkar dig vet du att du har vunnit kampen.

 • Hur mycket nikotin innehåller en cigarett?

  Att veta hur mycket nikotin som finns i en cigarett kommer att hjälpa dig att bättre förstå den utmaning som ligger framför dig när det gäller att sluta röka.

  Din kropp får i sig ungefär 1 milligram nikotin från varje cigarett. Kom ihåg att nikotinet från en cigarett absorberas mycket snabbt och går direkt från lungorna till hjärnan.

 • Om det är nikotinet som är problemet, varför ska jag då använda tuggummi eller sugtablett som innehåller nikotin?

  Att sluta röka kan vara en av de svåraste saker du någonsin kommer att göra, men fördelarna med att sluta är värda det. Cigarettrök tillför nikotin mycket snabbt till kroppen tillsammans med över 7 000 kemikalier, varav 69 är kända cancerframkallande ämnen. Den aktiva ingrediensen i Nicotinell är en låg dos terapeutiskt nikotin som gradvis absorberas av kroppen och hjälper till att minska nikotinabstinenssymtom, såsom cigarettsug, koncentrationssvårigheter, irritabilitet, frustration, ångest och rastlöshet. Målet med att använda Nicotinell är att långsamt minska ditt nikotinberoende genom att följa ett schema där du använder mindre och mindre över tiden.

Sluta röka FAQFrågor om produkter

 • Hur ska jag använda Nicotinell sugtabletter?

  Så här använder du Nicotinell sugtabletter:

  1. Sug på sugtabletten tills du börjar känna en stark smak av nikotin.
  2. Låt sugtabletten vila mellan kinden och tandköttet tills smaken börjar avta.
  3. Börja suga igen.

  Upprepa i ca 30 minuter tills sugtabletten är helt upplöst.

  Det är viktigt att använda Nicotinell sugtabletter på rätt sätt. Kom ihåg att det är viktigt att ta pauser mellan sugningarna. Om mer nikotin frigörs än vad din mun kan absorbera, kommer du att svälja det och inte känna av effekterna. Om du känner en kliande känsla i halsen, brännande känsla i magen eller upplever hicka eller gaser, bör du ta längre pauser.

  Läs mer

  Product questions 1
 • Hur ska jag använda Nicotinell tuggummi?

  Så här använder du Nicotinell tuggummi för att få ut mesta möjliga av din nikotinersättningsprodukt:

  1. Tugga tills du börjar känna en stark smak av nikotin.
  2. Låt tuggummit vila mellan kinden och tandköttet tills smaken börjar avta.
  3. Börja tugga tuggummit igen.

  Upprepa tuggproceduren i ca 30 minuter.

  Det är viktigt att tugga Nicotinell tuggummi på rätt sätt. Illustrationen visar hur du gör detta. Kom ihåg att det är viktigt att ta pauser mellan tuggningarna. Om mer nikotin frisätts än vad din mun kan absorbera, kommer du att svälja det och inte känna av effekterna. Läs bipacksedeln som medföljer förpackningen och se till att du följer instruktionerna noga.

  Läs mer

  Product questions 2
 • Hur ska jag använda Nicotinell plåster?

  Så här använder du Nicotinell plåster i tre enkla steg:

  1. Nicotinell plåster kan användas i 24 timmar. Applicera ett nytt nikotinplåster varje dag, när du har tagit bort det gamla.
  2. Klistra på en ny hudyta som är hel, torr och hårlös. Det kan vara på överarmen, övre delen av ryggen eller höften.
  3. Släta ut kanterna på nikotinplåstret för att säkerställa att det sitter fast ordentligt.

  Att sluta röka är tufft. Det tar ungefär 84 dagar för de flesta av oss att vänja oss med röksuget, och de första 2 veckorna är utan tvekan de tuffaste. För att hjälpa dig att sluta röka kan det också vara värt att prova kombinationsbehandlingen. En kombinationsbehandling väldigt är enkel. Det är när du använder t.ex. ett nikotinplåster och kombinerar det med en annan nikotinersättningsprodukt. Använd till exempel ett plåster hela dagen. Ta ett tuggummi när du känner dig sugen på att röka. Observera att du inte får använda två plåster samtidigt.

  När du kombinerar behandlingar kan du tackla din rökvana på två fronter och hantera den dygnet runt. Det är en användbar metod om du behöver extra stöd för att sluta röka. Observera dock att om du använder 1 mg sugtabletten i kombination med plåstret bör du sluta röka helt.

  Vårt test kan hjälpa dig att avgöra om kombinationsbehandling är rätt för dig genom att ge dig information om varje behandlingsalternativ.

  *avser endast 1 mg sugtablett

  Läs mer

  Product questions 3

Sluta röka FAQEtt liv utan rökning

 • Vad kan jag förvänta mig under den första veckan efter att jag slutat röka?

  Undrar du vad du kan förvänta dig under den första veckan efter att du slutat röka? Nicotinell finns här för att hjälpa dig att ta dig igenom detta inledande skede av processen.

  Det råder ingen tvekan om att den första veckan är tuff. Gör en plan och kom ihåg din anledning till att sluta röka. Det hjälper dig att ta dig igenom suget och ger dig motivation att vara stark.

 • Hur hanterar jag mitt röksug?

  Det finns många sätt att hantera röksug på, och följande råd från Nicotinell kan säkert vara till hjälp.

  De flesta röksug varar inte längre än ett par minuter. När det kommer, tänk på anledningen till att du vill sluta. Om det är en älskad person, ha ett foto till hands. Motion är ett annat bra sätt att få dig att tänka på annat än rökning. Dessa användbara knep tillsammans med användningen av nikotinersättningsprogram kan hjälpa dig att komma igenom de tuffa situationerna.

 • Hur ersätter jag mina rökvanor?

  Undrar du hur du ska ersätta din rökning nu när du har slutat? Nicotinell har massor av tips som säkert kommer att hjälpa.

  Det är möjligt att upprätthålla de sociala och fysiska aspekterna av dina dagliga rökvanor utan att tända en cigarett. Om du går ut för att röka en cigarett vid vissa tider på dagen, gå ut och gör något annat. Gå till parken, ring en vän eller hitta de delar av dina dagliga rökvanor som du gillar och som inte involverar rökning och fokusera på dem.

 • Vad kan jag förvänta mig under den andra veckan efter att jag slutat röka?

  Nicotinell finns till hands för att förklara precis vad du kan förvänta dig under den andra veckan efter att du slutat röka.

  Kom ihåg att du är på god väg. Men du är inte framme ännu. Se till att du är medveten om vad som triggar dig att börja röka. När du vet vad det är, blir det lättare att undvika det. Om det är en utlösande faktor som du inte kan undvika, som jobbet, hitta en ersättning för dina rökvanor. Det är också ett bra tillfälle att be en vän eller nära anhörig om uppmuntran. De kommer att vara stolta över dina framsteg.

 • Kommer jag att gå upp i vikt om jag slutar röka?

  Kommer jag att gå upp i vikt om jag slutar röka" är en vanlig fråga som många ställer sig när de funderar på att sluta röka. Lyckligtvis finns Nicotinell till hands för att ge dig lugnande besked kring denna oro.

  Även om du går upp lite, är det ingenting jämfört med alla de bra saker du gör för dig själv. Om du fortsätter att gå upp i vikt efter några månader, försök att analysera vad du gör annorlunda. Välj hälsosamma snacks och öka din fysiska aktivitet för att bränna extra kalorier.

Hitta en butik nära dig eller köp Nicotinell-produkter online

Var man kan köpa

Var kan man köpa Nicotinell