Siirry pääsisältöön

4 gemensamma faktorer för personer som lyckats sluta röka

  1. Få stöd av andra
  2. Använd nikotinhjälpmedel
  3. Var kreativ och flytta fokus från cigaretterna
  4. Lägg upp en plan

Många försöker sluta röka, men trillar hela tiden dit igen. Vi kommer här beskriva fyra faktorer som är gemensamma för personer som har varit framgångsrika när det gäller att sluta röka. Du kan dra nytta av samma faktorer genom att läsa om dem här.

1. Personer som har lyckats sluta röka får stöd av andra

Det är viktigt att ha ett nätverk som stöttar dig för att du ska lyckas med att sluta röka.

Vänner och familj är viktiga men personer som också håller på att sluta röka, eller som redan har lyckats sluta, kan vara ännu viktigare. Cirka 40 % av de rökare som lyckats sluta röka berättar att stöd från andra var en viktig del av deras framgång. Därför är det en bra idé att hitta en lokal stödgrupp istället för att bara nöja sig med självhjälp. Du hittar styrkan i råd från andra som har varit framgångsrika när det gäller att sluta röka.

2. Personer som framgångsrikt har slutat röka använder för det mesta nikotinhjälpmedel

Produkter som tuggummi, sugtabletter, nikotininhalator, nikotinnässprej och nikotinplåster har visat sig gradvis kunna minska röksuget och bidra till att personen lyckas att sluta röka.

När sluta-röka-produkter används enligt anvisningen kan de faktiskt fördubbla dina chanser att lyckas sluta röka, jämfört med om du bara använder ren viljestyrka som bränsle. När nikotinprodukterna används enligt anvisningen, får du en lägre och lägre dos av nikotin över tid, så att du har lättare att bekämpa abstinens och kan styra ditt röksug.

3. Personer som lyckas sluta röka är kreativa

Du kan ha nytta av alternativa sätt att hantera din psykiska och fysiska hälsa på, om du ska lyckas sluta röka. Det kan till exempel vara hypnos, som är ett tillstånd av djup koncentration, som kan bidra till att reducera ditt röksug.

Meditation hjälper dig att koppla av i kropp och själ, ökar ditt fokus och ger dig mer energi. Bara det att få en ny hobby kan göra att du använder din tid mer positivt och flyttar ditt fokus bort från cigaretterna. Var kreativ och gör det som passar dig – så blir du framgångsrik när det gäller att sluta röka.

4. Personer som lyckas sluta röka lägger upp en plan

Har du en plan kommer du förmodligen vara mer fokuserad på ditt mål.

Först ska du fastställa dina bevekelsegrunder för att sluta röka. Arbetar du till exempel mot ett framtida mål som att springa ett maratonlopp? Det kan vara så att rökningen har gett dig eller någon du tycker om ett hälsoproblem? Om du skriver ner dina goda skäl till att sluta röka varje dag, bidrar du även till att bekräfta dem på ett känslomässigt plan och det ökar sannolikheten du lyckas sluta röka.

Du kan även skriva ner vad det är som utlöser ditt sug och vilka lösningar du har för att undvika att röka. Kanske förknippar du rökning med speciella handlingar som att dricka kaffe? Planera din tid och försök att bryta dina gamla rutiner för att öka chanserna att lyckas sluta röka. Och så måste du komma ihåg att belöna dig själv när det går bra. Skäm bort dig med en bit mörk choklad eller din favoritfrukt när du har klarat att vara rökfri en hel dag. Framgång när det gäller att lyckas sluta röka är en kontinuerlig process, men det börjar och slutar med att du får stilla ditt röksug på olika sätt varje dag.