Sluta röka när personer i din närhet fortfarande röker

När personer i din närhet röker, är det mycket svårare att sluta. Men det finns strategier som kan hjälpa.

1

Den person du bor tillsammans med kan faktiskt vara till stor hjälp

Föga förvånande gifter sig rökare eller bor ihop med andra rökare. När bara den ena av er har bestämt sig för att sluta röka kan det därför bli en stor utmaning för relationen. Det kommer oundvikligt uppstå frågor som: ”Kommer detta att förstöra vårt förhållande?” ”Kommer det att göra det svårare för mig att sluta röka?” ”Hur kommer vårt samliv att bli om jag slutar?”

Sanningen är att det är svårare att sluta röka när personen du bor med fortsätter att röka. Men du kan klara det utan att det förstör ert förhållande. Konsten är att hålla förväntningarna på en rimlig nivå, att prata med varandra, att alltid visa kärlek och ta hänsyn till båda parters behov och känslor.

2

Kommunicera öppet

Prata med din make/maka eller den person du bor med i god tid innan du börjar. Förklara varför du vill sluta röka och hur du planerar att genomföra det. Låt även personen i fråga veta att du inte förväntar dig att hen också slutar.

3

Be om stöd

Be personen du bor med att stödja dig hemma genom att röka utomhus eller åtminstone i ett särskilt ”rökrum” med öppna fönster. Var redo att göra något i utbyte mot denna tjänst. Du kan även be honom eller henne att vara observant på vad som utlöser ditt röksug. Förklara att du inte förväntar dig särbehandling. Men kom ihåg att din rökavvänjning också är krävande för personen du bor med, så håll dina önskemål på en rimlig nivå.

4

Bevara intimiteten

Berätta för personen du bor med att även om ni inte längre kan röka tillsammans så är det inget annat som har förändrats. Ni kommer att hitta nya sätt att umgås på och andra gemensamma intressen.

5

Ömsesidig omtanke

Be personen du bor med att inte röka i närheten av dig eller åtminstone att förvarna dig om när hen tänker röka så att du kan gå därifrån. Be personen du bor med att inte lämna cigaretter, tändare och askkoppar framme. Överväg vad du själv kan göra i gengäld för att göra din partners liv mer behagligt där hemma. Kanske kan du gå med på att ni skaffar den där möbeln som du ogillar men hen är förtjust i? Eller du kan kanske låta hen bestämma vad ni ska se på tv när ni myser tillsammans på fredagskvällen?

6

Förvarna

Nikotinabstinens kan ge humörsvängningar och du kan bli mer lättretlig, ibland över småsaker. Förvarna om detta och gör ditt bästa för att undvika att ditt humör går ut över den andra. Om du låter humöret ta överhanden, be snabbt om ursäkt och förklara vad det är som händer, berätta att du älskar honom/henne och att humörsvängningarna går över allteftersom nikotinabstinensen blir mindre.

Om du trillar dit

Även om du trillar dit, innebär det inte ett misslyckande. Prova dessa tips på hur du kommer på rätt spår igen.

Se hur >

Skapa en sluta-röka-grupp

Här är några möjliga medlemmar som kan hjälpa dig att sluta.

Läs mer >

Så lyckas du

Det finns dokumenterade strategier som kan användas oavsett om man vill springa maraton, starta ett företag eller sluta röka.

Få tips >