5 alternativ till rökning på lunchen

Eftermiddagen är den tid på dagen då många tar rökpaus. Har du då nyligen slutat röka riskerar du att känna dig rastlös. Här är fem nyttiga tips på hur du undviker att röka, återfår rätt sinnesstämning och kan bekämpa känslan av rastlöshet när du slutar röka.

Att sluta röka är för många förknippat med att känna sig rastlös, eftersom du haft många vanor som rökare som du nu måste ändra på. Det finns många sätt att undvika rastlöshet och på denna sida kan du läsa våra goda råd för att bekämpa det. Lösningen för att slippa rastlöshet är att du försöker tänka på annat än rökning.

1

Gå en promenad

Om du känner dig rastlös när du slutat röka, överväg en promenad i naturen. Kanske finns det en park i närheten av din arbetsplats? Eller så ligger din arbetsplats i ett område med trafikerade gator? Oavsett var du jobbar är ett bra sätt att bekämpa din rastlöshet att du reser dig upp och kommer ut en sväng. Gå en promenad, få lite frisk luft och ge huden lite D-vitamin från solen om vädret så tillåter!

2

Meditation mot rastlöshet

När du nyligen slutat röka kan det bli tufft mitt på dagen, såväl mentalt som fysiskt, vilket kan leda till rastlöshet. Meditation är ett enkelt och effektivt sätt att ladda batterierna. Gör du en snabb sökning på Google hittar du massvis av gratis meditationsappar som är enkla att använda och som kan motverka ditt rastlösa beteende när du har slutat röka. Lägg en kvart om dagen när något av mötesrummen på din arbetsplats är ledigt, och sätt dig i en avslappnad position och meditera.

3

Unna dig en kopp grönt te och skölj bort rastlösheten

Undersökningar har visat att grönt te är bra för hälsan och det kan även vara bra för att motverka din rastlöshet när du har slutat röka. Du får en energiboost med lite koffein, men det är inte lika starkt som kaffe, vilket gör att du kan dricka mer av det. En kopp te är ett lite sundare sätt att bekämpa din rastlöshet under denna period.

4

Gör en kom-ihåg-lista

Vi har alla saker vi måste komma ihåg, så gör en kom-ihåg-lista. Det finns många appar som sätter saker och ting i system. Gör kategorier som Resmål, Restauranger, Shopping, Kreativa idéer, Ärenden o.s.v. När du väl kommer igång kan du inte sluta. Listor håller tankarna igång och borta från den rastlöshet som du kan känna.

5

Gör planer för att bekämpa din rastlöshet

Det finns inget bättre att sysselsätta hjärnan med än att göra planer om roliga saker man ska göra. Titta på kom-ihåg-listan och fundera ut en restaurang som du länge har velat besöka eller planera en utflykt som du har skjutit upp länge. Kontakta och stäm träff med vänner eller familjemedlemmar som du inte har sett på ett tag. De kommer att bli glada att höra från dig och du har något att se fram emot. Nyckeln här är att hålla sig aktiv under de perioder då du annars skulle röka en cigarett.

  • Bakåt

Få kontroll över röksuget efter måltider

Se hur du kan dämpa röksuget efter måltider.

Få tips >

4 gemensamma faktorer för personer som lyckas sluta röka

Många försöker sluta röka, men trillar hela tiden dit igen. Det är dock möjligt att lyckas att sluta röka.

Se hur >

Tips från en före detta rökare: Prova med sport

Chris ersatte cigaretterna med fotboll.

Se videon >