5 lugnande avslappningsövningar när stressen slår till

Tobaksabstinens och längtan efter att röka är starka känslor som kan leda till stress. I stället för att trilla dit kan du använda någon av dessa lugnande tekniker som Nicotinell föreslår tills suget försvinner.

1

Bekräftelser

En positiv mening som du säger högt när du är stressad kan vara mycket motiverande under resan till att bli rökfri. Exempel: “Jag är fri från mitt behov av att röka” och “Jag sätter värde på att andas djupt och lätt”. Du kanske till och med får lust att skriva ner meningarna på små lappar som du kan sätta upp på kylskåpet eller på instrumentbrädan i bilen, för att påminna dig om att du håller på att sluta röka.

2

Visualiseringar

Att föreställa sig positiva scenarier kan vara otroligt avslappnande. Börja med att sitta bekvämt. Blunda. Föreställ dig ett paket cigaretter som långsamt upplöses tills det försvinner. I stället kommer ett pulserande klot av ljus. Föreställ dig att du andas in detta ljus. Se ljuset röra sig genom dina näsborrar och ta bort det osunda. Se ljuset förflytta sig ner i din vänstra lunga där det tar bort klibb och toxiner. Se sedan ljuset gå vidare till din högra lunga och lösa upp allt slem och all smuts. Föreställ dig att du frigör dig själv från all smuts och osundhet medan kroppen hela tiden fylls av ett varmt och lugnande ljus. Öppna ögonen.

3

Ljud

Att lyssna till något som tar fokus från din längtan efter att få röka kan ge en känsla av ro när du känner dig som mest stressad. Kanske föredrar du att lyssna på naturljud som vågor, vinden eller fåglarna. Eller du kanske kan njuta av att lyssna på någon av dina favoritspellistor. Om det är en sång med texter, sjung med. Du kan också pröva att ta en femminuters danspaus för att få kroppen att röra sig bort från rökningen.

4

Använd ditt nätverk som stöd när du slutar röka.

Använd ditt sociala nätverk som stöd i samband med att du slutar röka. Att prata med andra är en effektiv metod för att arbeta sig igenom ett röksug och få nya perspektiv. Samtidigt håller du liv i dina relationer. Om du föredrar att träffas IRL, gör en veckoplan med middagsträffar eller ta en promenad tillsammans.

5

Andning

Avsätt fem minuter till att bara andas. Det kan du göra var som helst; utomhus, medan du sitter vid ditt skrivbord eller i bilen. Sitt med rak rygg, blunda och lägg en hand på magen. Andas långsamt genom näsan. Lägg märke till hur magen reser sig när den fylls med luft. Andas nu långsamt ut genom näsan och lägg märke till hur magen sjunker. Upprepa.

  • Bakåt

Behöver du hjälp att välja rätt produkt?

Vår guide identifierar snabbt den ersättningsprodukt som bäst täcker dina behov.

Kom igång >

Tips från en före detta rökare: Tänk på din familj

Chris hittade sätt att motivera sig själv, för att undvika att trilla dit igen.

Se videon >

Nyckeln till att sluta röka

Varje år blir miljoner människor rökfria. Du kan bli en av dem. Läs mer om att bli rökfri här.

Läs mer >