FAQ

Undrar du över någonting om att sluta röka med nikotinläkemedel?

Är det någonting om Nicotinells produkter eller hur de fungerar du undrar över? Vi hjälper dig gärna med alla svar vi kan. Du kan börja med att titta i FAQ-delen vi har nedan. Den har vi fyllt med svaren på de vanligaste frågorna vi får om hur det fungerar att sluta röka med Nicotinell®.

Är Nicotinell® tuggummi och sugtabletter sockerfria?
Svar: Ja, Nicotinell® är sockerfritt och innehåller bara sötningsmedel.
Kan jag duscha med Nicotinell® plåster?
Svar: Ja, du kan duscha och bada som vanligt.
Kan jag använda nikotinplåster eller nikotintuggummi när jag slutar snusa?
Svar: Nikotinläkemedel används till rökavvänjning och läkemedlet får inte marknadsföras för snusavänjning. Vi uppmanar dig att söka råd på Sluta röka-linjen för mer information om snusavvänjning och nikotinläkemedel. www.slutarokalinjen.org Telefon: 020-84 00 00
Kan jag bli beroende av nikotinläkemedel? Är det sant att nikotinläkemedel bara ersätter ett beroende med ett annat?
Svar: Nikotin i sig är ett beroendeframkallande medel. Nikotinläkemedel reducerar abstinensbesvären vid rökavänjning genom att tillföra nikotin. Nikotinläkemedel är tänkta att användas under en begränsad period vid rökavvänjning. Det är viktigt att komma ihåg att detta är säkra läkemedel, medan att börja röka igen medför stor risk att drabbas av sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, kol och cancer. Fördelen med att använda nikotinläkemedel är att du bryter vanan. Nikotin från nikotinläkemedel är det renaste och minst skadliga sättet att använda nikotin på. Risken att bli beroende av nikotinläkemedel är inte särskilt stor. De flesta har faktiskt inga större problem med att sluta med nikotinläkemedel efter en tid. Vanligtvis trappar man automatiskt ner när man inte känner behovet. Trappa ner lite i taget, och låt det ta tid.*

*Källa: http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/legemidler-ved-roykeslutt/Publikasjoner/Legemidler-ved-roykeslutt.pdf

Varför bör jag använda Nicotinell® plåster i 24 timmar?
Svar: Nicotinell® plåster är flexibelt och du kan själv välja om du vill använda plåstret bara dagtid eller om du vill sova med det på natten. Fördelen med att använda plåstret i 24 timmar är att du inte löper samma risk att drabbas av röksug på morgonen som när du har använt det kortare tid.* Röksug på morgonen var visat sig vara en stark orsak till att man får återfall och börjar röka igen.*

*Källa: Shiffman S et al: Comparative efficacy of 24 hour and 16-hour transdermal nicotine nikotinplaster for relief of morning craving. Addiction (2000) 95(8), 1185-1195.
Leischow, Valente, et al: Effects of Nicotine Dose and administration Method on Withdrawal Symptoms & Side Effects During Short-term Smoking Abstinence, Experimental and Clinical Psychopharmacology 1997, Vol.5, No.1, 54-64.

Hur får jag nikotinplåstret att fästa bra på huden?
Svar: Det är viktigt att plåstret fästs på ren, torr, hårfri och oskadad hud. Sätt det på magen, ryggen, bröstet eller överarmen. För att få plåstret att fastna ordentligt rekommenderar vi att du trycker plåstret mot huden i 15 sekunder. Värmen från handen får klistret på plåstret att fästa på huden. Nicotinellplåstret har ett skonsamt klister som gör att det är lätt att avlägsna igen.
Jag röker mindre än 20 cigaretter om dagen. Vilka produkter bör jag använda?
Svar: Vid lågt nikotinberoende rekommenderas att börja med Nicotinell tuggummi 2mg, Nicotinell sugtablett 1mg eller Nicotinell plåster 14mg. Tuggummi är den populäraste produkten och du kan välja mellan flera olika smaker. Sugtabletten är ett diskret alternativ till dig som inte vill tugga tuggummi. Sugtabletten smälter sakta i munnen och varar i c:a 30 minuter. Plåstret är lätt att använda och ger dig en jämn nikotintillförsel över hela dygnet.
Om du har svårt att sluta röka kan kombinationsbehandling med plåster och tuggummi vara ett bra alternativ eftersom den mildrar dina besvär på olika sätt.
Jag röker mer än 20 cigaretter om dagen. Vilka produkter bör jag använda?
Svar: Vid starkt nikotinberoende rekommenderas att börja med Nicotinell tuggummi 4mg, Nicotinell sugtablett 2mg eller Nicotinell plåster 21mg. Tuggummi är den populäraste produkten och du kan välja mellan flera olika smaker. Sugtabletten är ett diskret alternativ till dig som inte vill tugga tuggummi. Sugtabletten smälter sakta i munnen och varar i c:a 30 minuter. Plåstret är lätt att använda och ger dig en jämn nikotintillförsel över hela dygnet.
Om du har svårt att sluta röka kan kombinationsbehandling med plåster och tuggummi vara ett bra alternativ eftersom den mildrar dina besvär på olika sätt.
Måste jag sluta röka helt när jag använder nikotinläkemedel?
Svar: Nicotinell tuggummi kan användas till att trappa ner gradvis på din rökning. Det betyder att du kan välja ut cigaretter du vill ersätta med Nicotinell tuggummi och över tid ersätta fler och fler. Tills du efter 6-9 månader slutat röka helt. Studier visar att rökare som slutar genom att trappa ner gradvis med hjälp av nikotintuggummi har en ökad sannolikhet att sluta helt. *

Stead LF, Lancaster T. Interventions to reduce harm from continued tobacco use. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3. Art. No.: CD005231. DOI: 10.1002/14651858.CD005231.pub2.

Jag är gravid och behöver sluta röka. Kan jag använda Nicotinell?
Svar: Gravida rökare rekommenderas att sluta röka helt utan hjälp av nikotinhjälpmedel.
7 Keys to Quit – i din ficka
Ladda ner gratisappen för att få tillgång till mobilversionen av 7 Keys to Quit-metoden.

Bli rökfri på riktigt!

7 Keys to Quit är en metod som hjälper dig att hantera både rökbegäret och gamla rökvanor.

Håller abstinensen på att vinna?

Använd Panic Button eller chatta med vår personal!


Panic

Chatt